Ημερομηνία: 2011-01-27

Από: Αλέξης Μεθενίτης

Θέμα: Γενικά περί ψηφιακής φωτογραφίας.

Μια φορά και έναν καιρό, οι ερευνητές των εταιριών εικόνας, οι τύποι με τις άσπρες μπλούζες που δουλεύουν σε χώρους τόσο μυστικούς που δεν τους βλέπει ο ήλιος, απεφάσισαν ότι είναι καιρός η τεχνολογία να προχωρήσει και να «απαλλαγεί» ο κόσμος από το μπελά που ονομάζεται φιλμ.
Έτσι, δούλεψαν σκληρά αρκετά χρόνια και κατάφεραν η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και φωτογραφία να είναι προσιτά, ανάλογα με τη ποιότητά τους φυσικά, σε σχεδόν όλα τα πορτοφόλια. Τα εμπορικά τμήματα των εταιριών, με προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων το καθένα, δούλεψαν και δουλεύουν υπερωριακά για να μας πείσουν ότι τα «βάσανά» μας τελείωσαν. Τέρμα τα χαλασμένα φιλμ επειδή ο υπάλληλος στο αεροδρόμιο αρνιούταν να μην βάλουμε τη μηχανή στο μηχάνημα με τις ακτίνες Χ, τέρμα ο βαριεστημένος φωτογράφος που μας χάλασε τα αρνητικά, τέρμα τα χαμηλής ποιότητας μηχανήματα εκτύπωσης. Τώρα ενώνουμε τη μηχανή με τον υπολογιστή και εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες σπίτι μας. Όλα ωραία και καλά.
Αυτό που φυσικά δεν είπαν είναι ότι η επεξεργασία και η εκτύπωση των φωτογραφιών δεν εξέλειψε διά μαγείας αλλά μεταφέρθηκε σε εμάς. Εάν η άποψή σου για τη φωτογραφία ξεπερνά το « πατώ το κουμπί και ότι βγει» και θέλεις ποιότητα κοντά η και καλύτερη του φιλμ, τότε η Μονοοπτική Ρεφλέξ (DSLR) είναι μονόδρομος. Για τα πλεονεκτήματά της έναντι των απλών ψηφιακών μηχανών χρειάζονται σελίδες. Το κυριότερο μειονέκτημά της (τιμή) τα τελευταία χρόνια τείνει να εξαλειφθεί καθώς όλες σχεδόν οι εταιρίες έχουν μοντέλα «εισαγωγής» σε πάρα πολύ προσιτές τιμές.
Και εδώ ερχόμαστε στο «ψητό». Εάν διέθεσες παραπάνω χρήματα για μία DSLR, σίγουρα δεν τραβάς φωτογραφίες στο «Auto» και σε μορφή Jpeg. Εάν ήθελες τέτοιες φωτογραφίες, τότε κακώς ξόδεψες παραπάνω χρήματα. Τραβάς φωτογραφίες σε «Α» (Aperture Priority), «S» (Shutter Priority) η «Manual». Και χρησιμοποιείς «RAW» μορφή για τις φωτογραφίες σου. Και ξαφνικά διαπιστώνεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο λένε τα τμήματα marketing των εταιριών. Ο καλός αυτός κύριος που του πηγαίναμε τα φιλμ για εμφάνιση και εκτύπωση δεν εξέλειψε τελικά. Απλά αντικαταστάθηκε από εμάς!
Όλες οι μορφές ψηφιακών φωτογραφιών (jpeg, raw) χρειάζονται, ανάλογα, κάποια επεξεργασία στον υπολογιστή εάν σε ενδιαφέρει η ποιότητα. Αυτό συνεπάγεται έξτρα έξοδο για το λογισμικό επεξεργασίας το οποίο, ανάλογα το είδος και της ποιότητας, φτάνει και ξεπερνά τα 1000 Ευρώ και το οποίο σχεδόν ποτέ δεν συνοδεύει τη φωτογραφική σου μηχανή. Φυσικά μη ξεχνάμε ότι πρέπει και να εκτυπώσεις τις φωτογραφίες σου (εάν θέλεις φυσικά).
Συμπερασματικά: για να απολαύσεις τις φωτογραφίες σου όπως τις θέλεις, πρέπει να τις τραβήξεις σωστά, να τις επεξεργαστείς με το κατάλληλο λογισμικό και να τις εκτυπώσεις με το κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτό, σίγουρα, δεν υπάρχει σε καμία διαφημιστική καμπάνια εταιρίας φωτογραφικών μηχανών.

Αλέξης Μεθενίτης

Νέο σχόλιο